І знову ми перші

12.11.2015 14:55

Виступ на конкурсі клінік МНЦ - 2015

Я представляю Компаніївський технікум ветеринарної медицини БНАУ. Наш технікум – навчальний заклад з 50- ти річною історією, який має свої традиції, утримує відповідний рейтинг в освітянському світі і має всі умови для підготовки спеціалістів ветеринарної медицини.

«Із всих професій на землі

Ветеринар – є найдревніша.

На протязі усих століть, була найважливіша».

А зараз за допомогою фото екскурсії ми помандруємо  до клініки ветеринарної медицини, яка була створена в 1990 році.

«Ну а клініка у нас

Скажем просто – без прикрас!

Є тварини, є і птиця,

І студентам, де навчиться!»

Принцип роботи клініки - побачити, вивчити, зробити своїми руками.

На території клініки розміщений навчально-виробничий корпус №1, в якому знаходяться

·       ветеринарна аптека,

·       секційний зал з усім необхідним обладнанням,

·       лабораторія штучного осіменіння тварин,

·       манеж лабораторії внутрішніх незаразних хвороб,

·       літній навчальний манеж,

·       майданчик, де розміщені фіксаційні станки різних конструкцій,

·       приміщення для зберігання деззасобів.

Тут на території, знаходиться стаціонар для утримання свиней, в якому розміщені:

·       родильне відділення,

·       цех лактуючих свиноматок,

·       поросята–відлученці,

·       свині на відгодівлі,

·       цех репродуктор.

В стаціонарі-репродукторі утримуються коні, осли, вівці. Доїльний зал–стаціонар, де утримуються корови, ізолятор, куди поміщаємо хворих та підозрілих на хворобу тварин.

Належну увагу приділяємо вирощуванню птиці. На пташиному дворі утримуються всі види  сільськогосподарської птиці: кури, гуси, індики, качки, страуси, голуби, навіть є лебідь.

Не забуваємо і про галузь кролівництва, розводимо кролів різних порід, побудували шеди для їх утримання, маточник. Є також в нас і віварій з лабораторними тваринами, декоративні кури: цесарки та павлини.

Звичайно, дуже не просто утримувати всіх цих тварин, тому з метою забезпечення їх кормами маємо свою машино-тракторну бригаду, власну кормову базу, заготовляємо силос, сіно, солому. Є в нас також змішувач, для виготовлення комбікорму фірми «Доза-мех» Україна.

На території клініки діє забійний пункт, розміщена лабораторія патанатомії та патфізіології, яка укомплектована сучасними приладами і ТЗН.

На заняттях по цій дисципліні студенти оволодівають навиками пат розтину, проводять досліди з лабораторними тваринами, виготовляють пат препарати, та вчаться ставити патолого-анатомічні діагнози.

В навчальній лабораторії внутрішніх незаразних хвороб створені всі умови для ефективної роботи студентів, належне естетичне оформлення, зручні меблі, сучасні прилади та обладнання, різноманітні засоби навчання.

Тут студенти відпрацьовують навики терапевтичної допомоги хворим тваринам, ознайомлюються з різними лікарськими препаратами, проводять лабораторні дослідження крові, сечі та інше…

Навчально-лабораторний корпус №2 включає лабораторію паразитології та інвазійних хвороб, де студенти на заняттях вчаться ставити діагнози, проводять копрологічні та інші дослідження на гельмінтози, лікують хворих тварин.

Людина завжди пов’язувала своє життя з живими організмами-тваринами, птахами, звірами, комахами. Лабораторія тваринництва, зоогігієни та ветеринарної санітарії є нашим генетично- селекційним центром, разом із завідуючою Благодир Н.О. тут студенти знайомляться з породами тварин, вчаться визначати вагу, беруть участь у стрижці овець, нумерують тварин, вчаться вести селекційно-племінну роботу.

На варті благополуччя тварин і життя людей стоїть лікар–епізоотолог. Від епізоотичної ситуації залежить стан довкілля та благополуччя людей. Саме тому викладачі дисципліни націлюють увагу студентів на ветеринарно-профілактичну роботу. Завдяки їй проводяться різні профілактичні щеплення тварин та птиці, діагностичні дослідження. Відпрацьовано методику взяття проб крові у свиней з синусного кута ока та яремної вени.

Центром фармацевтичної роботи є лабораторія фармакології, де студенти вчаться виготовляти лікарські форми, ознайомлюються з аптечною справою, збирають гербарії, відпрацьовують шляхи введення лікарських препаратів тваринам.

Важливу роль в навчальному процесі займає лабораторія хірургії ветмедицини, в якій обладнана операційна, та є необхідні хірургічні інструменти. Студенти виконують різноманітні хірургічні операції: кастрації, купіровку вух у собак, розчищають ратиці та копита, оперують дрібних тварин. Викладач акцентує увагу на техніку виконання операційних втручань. До речі, студенти самостійно виконують операції, а викладач лише координує їх роботу. Неодноразово лабораторія хірургії проводила майстер-класи із спеціалістами ветмедицини області та району.

Робота лабораторії акушерства цілеспрямована і багатогранна:

«Тварини хворі, а сказать не можуть

Не дав їм Бог промовити слівце

Та акушер і в пітьмі дізнатись може

І всі йому дякують за це!»

Лабораторії акушерства, гінекології та штучного осіменіння тварин займає провідну роль у набутті практичних навиків студентами. Це справжній штаб усієї акушерської роботи, бо сприяє підвищенню майстерності, практичних навиків та вмінь майбутнього фельдшера ветеринарної медицини. Ми працюємо під девізом:

«Скажи мені - і я почую,

Покажи мені – і я запам’ятаю,

Залучи мене – і я зрозумію і навчусь!»

Студенти на практичних заняттях вчаться розвивати наукове мислення, ставлять діагнози, надають рододопомогу, експериментують та лікують.

В народі говорять: «Успіх приходить лише там, де господар дбає про свою худобу, а технік штучного осіменіння добре володіє всіма навиками, процесами та професіоналізмом зі штучного осіменіння тварин». В 2012 році було створено лабораторію зі штучного осіменіння тварин, яка обладнана всіма необхідними приладами та інструментами. Є два найсучасніші мікроскопи з відеокамерами. Рецептом успіху є проходження студентами практики зі штучного осіменіння, де вони оволодівають навиками та технікою осіменіння корів та телиць, осіменяють свиней, одержують сперму від кнурів, розводять та оцінюють її якість.

«Щоб життя прекрасне почалось у світі,

Скрізь запанували спокій, мир, любов,

Треба бути добрим, медом ласувати,

Пасіці належне у житті віддати!»

 

Недарма говорять, що бджілка - це божа комаха, а пасічник угодний їй чоловік. Тому в нашому технікумі обладнано пасіку, де студенти вчаться розведенню, догляду за бджолами, вчаться качати мед та його дегустувати.

Справжній лікар–ветеринар завжди стоїть на варті благополуччя тварин і життя людей, що їх оточують. З цією метою ми залучаємо студентів до поза аудиторної роботи, де вони самостійно працюють в якості дублерів фельдшера ветеринарної медицини, виконуючи лікувальну. Профілактичну та діагностичну роботи.

Клініка - це своєрідне міні–містечко, бо тут проходять державні екзамени, захищаються технологічна та переддипломна практики, саме на клініці проводяться семінари, конференції, зустрічі з талановитими професіоналами, зокрема з представниками фірми Тато–Пано (Чехія), фірми Доше (Польща), представниками французької фірми «Айтек», спеціалістами італійської фірми по вирощуванню свиней «Ліга» та «Нукліус». 31 жовтня на клініці був проведений майстер - клас спеціалістами кролівничої столиці «Кролікофф», що є однією з кращих кролеферм в Україні і СНД по вирощуванні м’ясних кролів, яка налічує 72 тис. кролів, в тому числі 10,5 тисяч кролематок. Разом із студентами  спеціалісти демонстрували штучне отримання сперми від кролів та осіменіння кролематок.

Територія клініки відповідає всім ветеринарно–санітарним умовам та сучасним вимогам. Тут студентам є де відпочити, підготуватися до іспитів, та просто отримати насолоду від своєї праці. І все це є нас завдяки наполегливій праці нашого колективу, а особливо його керівництву: Гордієнку Г.М. та завідуючого клінікою Антюшка М.Я. і всього педагогічного колективу висококваліфікованих спеціалістів.

Тож ми радо запрошуємо завітати до нашого технікуму і на власні очі переконатися в правдивості всього сказаного. Свій виступ хочу закінчити словами нашого земляка, видатного педагога В.О. Сухомлинського:

«Наша праця – формування людини і це покладає на нас особливу, ні з чим незрівнянну відповідальність».

«Хто сказав, що усі таємниці відкриті,

І що розум усе з’ясував і довів,

Меж таланту немає, при наймі в освіті,

Ще існує багато новітніх шляхів!».